Da jeg i nogen år havde kørt med en dipol til 80m i et 12m højt træ i min baghave, og samtidig benyttede denne antenne til 160m ved at koble den som en "T" antenne, så var interessen ved at samle sig omkring at vende tilbage til en vertikal antenne, som jeg tidligere havde benyttet med fine resultater.

Den gamle vertikal antenne jeg havde brugt, var en antenne jeg kun rejste til særlig festlige lejligheder, som eks.vis CQWW contester og lign. Dette som startede med at være en midlertidig løsning havde fungeret fint i nogen år, men da haven med tiden blev temmelig tilgroet med træer og buske, så var det efterhånden blevet lidt af en opgave at have en 17m lang stang liggende, for slet ikke at tale om opgaven, når den ind imellem skulle rejses.

Tanken om en permanent vertikal antenne ville med fordel kunne opbygges som en "diskret" installation, da jeg i forvejen har en del antenne installationer fordelt på huset tag og på en mast i min baghave.

Kravet til min nye vertikal var af den min. skulle være 12m høj, og skulle meget gerne kunne forlænges uden de store anstrengelser til noget der kom tæt på en kvartbølge på 80m, altså en højde på 17-19m. Dette burde kunne give mig en effektivitet der gjorde det anstrengelserne værd, ved en sådan installation.

Selvom det er en lille parcelhushave i midten af en storby jeg bor i, så kunne det samtidig bevises at man godt kan lave en "usynlig" antenne installation, der samtidig virkede godt. Et emne der i øvrigt var blevet diskuteret mange gange på div. forums på nettet.

Efter de første store linjer var blevet gennemtænkt, så bestilte jeg en 12m høj flagstang i glasfiber. Vippebeslag, vimpel, flag og line var endda med i prisen. Jeg flottede mig også og fik den opstillet af producenten, da jeg ikke selv kunne gøre det meget billigere når udgifter til trailer, grus og cement mm. var trukket fra.

Projektet:

Her ses flagstangen efter den var rejst i foråret 2008

Som de fleste der har studeret vertical antenner ved, så er jordplanet af højeste betydning for god effektivitet, og man kan ikke gå på komprimis her, hvis man vil have en effektiv antenne.

Masser af litteratur beskriver betydning af jord systemet, men som "indeklemt husmand", så må man også være realistisk og nøjes med det de lokale omgivelser giver mulighed for. Jeg fik plads til 60 radialer, med længder på mellem 4 og 18meter. De fleste blev omkring 12m før jeg rendte ind i forhindringer i vores have.

Da jeg tidligere havde lavet lign. radial net, bla. til min 160m "T" antenne, så vidste jeg at det var en fordel at have god plads omkring antennefoden. Dette til at lave et samlingspunkt for forbindelser mm. Derfor blev det planlagt at lave en fordybning omkring flagstangen der udover ovenstående, så også ville give lidt spredning på radial ledningerne inden de første spadestik skulle give revnen til at føre radialerne rundt i på tværs af græsplænen

Her er en cirkel afmærket med en snor og en pose mel.

Udgravningen giver den fornødne plads til  radial tilkoblingen.

Selve nedlægningen af radial ledningerne går nemt, men dog noget langsomt, med en spade på en våd efterårs dag efter noget nedbør. En rille hakkes, og med en stor bred skruetrækker, kan en halvanden kvardrat stiv monteringsledning nemt presses ned i den skåret rille i græsplænen. Radialerne skal ikke trykkes "ned til kineserne", men bare lige ned under overfladen. Klip ikke radialerne af før du når ud til enden, da der går en del ekstra ledning til på grund af de zig-zagger en del under jorden. Hos mig gik der ca. 1 meter ekstra til pr. 10m rille. Efter 3 dage og et par vabler, kunne jeg tilfreds rette ryggen ud igen, og se at 60 radialer fandt vej til min græsplæne. Det blev til ialt 600m ledning.

En prøve udlægning af de første radialer.

600m ledning blev fordelt på 60 radialer.

Så kom jeg til at skulle samle radialerne på en praktisk måde, der kunne give en god solid forbindelse til mit afstemningsled, og her ville jeg gerne lave en ramme af kobber skinner der kunne lægge rundt om foden på flagstangen. Jeg fandt ud af at kobberskinner ikke sådan lige findes alle steder, og efter at have fået en ide om at trygge nogen ganske alm. kobberrør flade i enderne, så fandt jeg en billig og nem løsning på dette problem. Herefter var det bare at lodde alle radialerne fast på denne ramme med en god solid loddekolbe eller gasbrænder. Jeg var ikke så god til det med gasbrænderen, så jeg brugte 2 loddekolber fra Weller med de største spidser jeg kunne opdrive, og dette fungerede faktisk helt perfekt. 

Stumper til Stel/Jord ramme

Færdig Stel/Jord ramme

Lodning af Jord ramme

Færdig loddet Jord ramme.

Færdig arbejde med radialer

Sidste rille med coax og styrekabel

Så kom opgaven med at montere en wire op igennem flagstangen. Dette skulle ikke være noget problem i en hul glasfiber flagstang, men det viste sig at der åbenbart var blevet brugt noget plastik folie ved støbningen af flagstangens glasfiber, og denne plastik lå temmelig meget i vejen, når man skulle forsøge at skubbe 12m ledningen igennem. Jeg havde ellers skrællet et stykke RG-213 kabel for at få en tyk god leder, med tilhørende isolation, og troede dette var tilpas stift til at putte igennem den lange hule stang.

Denne øvelse var dog tæt på at tage modet fra mig, men jeg fik så den gode ide at bruge min meget lange "søgefjeder", "kloakrenser" eller hvad sådan en hedder til at hjælpe mig med opgaven. Nu tog det ca. 20 sekunder at skubbe fjederen igennem og ca. 20 sekunder den anden vej med min ledning påmonteret. Dette var virkelig et stykke "special-værktøj" der egnede sig fortrineligt til denne opgave.

Skrællet RG-213 som topwire

Kloak tingst til ilægning af wire i stangen.

Nu var det tid til at måle på det jeg havde fået fremstillet, og det ville blive spændende at kunne se antennens naturlige resonanser. Med en MiniVNA tilsluttet fødepunktet kunne man hurtig afsløre hvordan antennens impedanser varierede over HF området. Resultaterne blev skrevet ned til senere, hvor et afstemningsled skulle monteres ved foden af antennen.

Der måles med miniVNA i antennens fødepunktet

Hul boret i nederste amering i vippefoden

Det viste sig at antennen havde en resonans præcis på vores nye amatørbånd på 60m. På frekvensen 5,3Mhz falder 1/4 bølge resonansen og giver antennen et VSWR på omkring 1:1,7 med en impedans på 33 ohm.

I skrivende stund har jeg lavet den ultra nemme løsning. Nemlig at montere en automatisk antennetuner i bunden af antennen. Denne antennetuner kan tune antennen til et VSWR på mindre end 1:1,4 på alle HF bånd. Det er dog helt klart min plan at lave ihvertfald 2 afstemningsled til antennen. Et LC led til hhv. 80M og 160M. Disse hjemmegjorte afstemningsled vil så også kunne designes med henblik på highpower, når de rigtige komponenter støves op. Hvorfor jeg lige tøver lidt med at montere disse 2 afstemningsled, er fordi jeg nok prioriterer det sådan, at de kun skal afstemme antennen i den "lange" udgave. Dvs. når jeg får opfundet en mulighed for at forlænge flagstangen ved særlig festlige lejligheder, vha. en fiskestang eller glasfibermast på 6-7m.

Ved hjælp af min miniVNA's målinger, og ARRL programmet TLW burde det være en smal sag at designe de LC led, der kan bringe antennen til at lade sig afstemme på alle bånd.

Smuksering af projektet

Pyntebark lægges ud for at beskytte og opfylde.

Perlesten og græskant udlægges og monteres

Ikke nemt at se hvad der har forgået her

Antennetuner monteres ved fødepunkt

Da det hele var monteret og klart, byggede jeg en lille bænk som kunne skjule antennetuneren(Som i øvrigt er boltet særdeles godt fast), og her kunne man måske endda sætte en blomst eller lign., og så var der vist ikke mange der kunne se at der her boede en radioamatør .:-)

Slut på første del af projektet, og herfra er der så bare tilbage at sige, held og lykke med dit eget projekt...:-)