Yamaha Neo's Scooter får monteret Yaesu FT-7800 VHF/UHF Dualband

Efter at have haft en lidt mere tilfældig montering af en gammel Kenwood TM-221 2m radio på min gamle Yamaha Neo's scooter, syntes jeg der var nogen forbedringer jeg gerne ville have indført på systemet, da der blev indkøbt en næsten ny scooter i sommeren 2008.

Her ses den gamle installation med alt i topboksen.

Her ses den gamle Neo's med systemet monteret.

Da alt på det gamle system var gemt i Topboksen, blev headset'et sat ind i nogle monteret phono stik i topboksen. Volume, og kanal up/down var trukket ud på hhv. et potmeter og en trykknap, og så selvfølgelig også mulighed for at tænde og slukke stationen udefra, så man ikke drænede batteriet når systemet blev forladt. Tast foregik med en PTT knap i lommen med et ringetryk, som også var monteret med et phonostik i topboksen. 

Dette system var ikke det mest lette at betjene, og jeg ville derfor gerne gøre det mere "rigtigt", hvis jeg igen ville have noget med at lytte på, når man skulle luftes lidt om sommeren.

Den gamle topboks.

Det første der skulle gøres til det nye system var at bestille et nyt bagagebærer, og dette viste sig at være en opgave i sig selv, da Yamaha Neo's har skiftet udseende mange gange, så der måtte lige et par forgæves kørerture til før jeg fandt den rigtige hos Scootercity i Hillerødgade.

Til højre ses den nye bagagebærer der skulle holde topboksen, hvor jeg havde valgt at montere radiodelen igen. Et seperationskit gjorde denne gang, at det var langt nemmere at betjene radioen, uden at skulle om i topboksen hver gang man var i tvivl om hvad frekvens man var på.

Til det nye seperationskit som jeg fik fra BM radio måtte jeg lave min egen bøjle, der kunne holde fronten et passende sted oppe omkring speedometeret.

Bøjlen blev fremstillet af noget kraftigt alu. plade, og når man beklædte denne bøjle med lidt kraftigt krympefleks, så så det ganske pænt ud.

Monteringshullerne til bøjlen fik jeg foræret af de skruer der i forvejen allerede holder skjoldene omkring styret.

Da jeg gerne ville have PTT og Audio tilslutningerne op og sidde ved fronten, så headset'et kunne monteres nemt når man satte sig på sædet, så måtte jeg også have en lille boks, der udover at have mike og lyd tilslutningerne, også kunne indeholde et lille print hvor der kunne sidde noget afskæring af frekvensområdet, da jeg ydermere gerne ville kunne benytte et hvilken som helst headset, og ikke kun de dyre der står Yaesu/Kenwood mm på. Normale elektret mikrofoner skal jo også have lidt spænding for at virke, så alt dette kunne monteres i boksen bag fronten.

En lille siluminkasse kunne nemt monteres lige bag fronten og have de fornødne phono tilslutninger fri til headsettet.

Boksen blev så også samlingspunktet for PTT knap, mikrofonledninger mm.

Det var heldigt at de nyere scootere har fået sparet en lyskontakt væk, pga. loven om kørelys her i DK, da det gav en fri plads lige til venstre for gashåndtaget, hvor jeg med fordel kunne placere en PTT tasteknap. Tasten er bare et simpelt ringetryk, dog med en dimension der også lader sig betjene med en hanske på.

Man kunne godt blive lidt bekymret over at se sin nye scooter splittet så voldsomt ad, som det kræves at montere det hele.

En 7.5A sikring blev monteret parrallelt med elsystemet ved batteriet, og spændingen tages så direkte på batteripolerne, op til en lille boks der indeholder en ferritring der gør alt for at rydde lidt op i det støjende elværk der sidder på sådan en scooter.

Antennen som blev monteret oven på topboksen, så bedst effektivitet opnås, blev en 2 bånds antenne på en TA fod.

Toppen af topboksen blev "foret" med noget tyndt blikplade, der kan fås som forskellige profiler i de fleste byggemarkeder. Dette er nemt at forme og 2 strimler i passende tykkelse blev sat på tværs og gav derved det fornødne jordplan til antennesystemet.

På den gamle Neo's jeg havde var disse plader også elektrisk forbundet med rørstellet på scooteren, men dette har jeg ikke gjort denne gang.

De gennemføringer jeg i øvrigt har brugt til de elektriske forbindelser, er de kendte fra el dåser mm.

Herfra er der vist bare at sige god fornøjelse med dit eget projekt.

73 de OZ1JTE/.....S ?